House of Asia
Sałatka z ogórków po japońsku House of Asia

Sałatka z ogórków po japońsku

5 min
2 porcje
łagodne
Warzywa Japońska do 15 minut

Chrupiąca sałatka z ogórków po japońsku to prosty sposób na zdrowy i pyszny posiłek w kilka minut. Dzięki wyjątkowemu sosowi na bazie octu ryżowego i sezamowego oleju House of Asia, każde kęsy zachwycają harmonią smaków. Przygotowanie jest banalnie proste – spróbuj i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć danie pełne orientalnych aromatów!

5 / 5. Ilość głosów: 240

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 zielone ogórki pokrojone w słupki 3-4 cm lub plastry 3 mm
  • 100 g obranej białej rzepy pokrojonej w słupki 3-4 cm lub plastry 3 mm
  • Sól

SOS:

  • 1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia
  • 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 1 łyżeczka Sezamu jasnego House of Asia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka drobno pokrojonej dymki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania

  1. Ogórki i rzepę posól i odstaw na 10-15 minut.
  2. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą w misce. Sos powinien mieć smak słodko/kwaśno/ostro/słony/.
  3. Osusz ogórki i rzepę i ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski lub słoika, wlej sos i dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15-20 minut.

Tu kupisz nasze produkty