Massaman curry z ananasem i kaczką
Przedstawiamy Wam zwycięzcę konkursu Tajlandia Challenge – Tomasz z bloga Szczypta.com przygotował aromatyczne Massaman Curry, a Wy zdecydowaliście, że to własnie jego przepis zyskał miano najlepszego.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżeczki pasty curry massaman
- 400 ml mleka kokosowego 12-14%
- 1 pierś z kaczki
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ średniej wielkości słodkiego ziemniaka
- ½ ananasa
- 1 łyżka sosu rybnego
- garść liści świeżej bazylii tajskiej
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania kaczki. Skórę natnij w kratkę, dzięki temu wytopi się dużo tłuszczu.
- Rozgrzej garnek z grubym dnem, połóż pierś kaczki skórą do dołu. Smaż do czasu zarumienienia się skóry, zmniejsz ogień, a mięso odstaw do wystygnięcia.
- Do garnka z tłuszczem kaczki wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, obrane i posiekane ząbki czosnku oraz obranego i pokrojonego w kostkę batata. Obsmażaj do zrumienienia
- Dodaj pastę curry, mleko kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu.
- W międzyczasie przygotuj ananasa, obierz ze skórki, wytnij ze środka twardy, łykowaty środek i pokrój w kawałki. Dodaj ananasa do garnka.
- Wcześniej obsmażoną kaczkę pokrój w plasterki mniej więcej 3-4 milimetrów grubości.
- Dopraw curry sosem rybnym. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pokrojoną kaczkę i delikatnie pomieszaj. Mięso z kaczki, tak cienko pokrojone, potrzebuje dosłownie kilka minut w gorącym sosie. Nie przeciągnij tylko kaczki, bo stanie się twarda. Curry w zasadzie jest gotowe.
- Przed podaniem wymieszaj je z liśćmi bazylii tajskiej. Podawaj z ryżem