Kanapka z grillowanymi warzywami oraz sosem sriracha
Propozycja śniadania pełnego intensywnych smaków. Nasza śniadaniowa kanapka nie zawiera mięsa, ale nadal jest sycąca. Chrupiący, grillowany chlebek w połączeniu z warzywami i sosem na bazie sosu Sriracha i majonezu.
Liczba porcji: 1
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasny
- 50 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
- 50 g bakłażana pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 kromki chleba
- 10 g szpinaku baby
- 2 łyżki oleju do grillowania
- dymka do dekoracji
Sos:
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 2 łyżeczki majonezu
Sposób przygotowania
- Pokrojone warzywa marynuj w sosie sojowym przez 15 min.
- Wymieszaj w miseczce sos Sriracha i majonez.
- Patelnie grillową posmaruj olejem, najlepiej zrobić to ręcznikiem kuchennym tak by nie pozostało zbyt dużo oleju.
- Warzywa grilluj po 2 min z każdej strony, jeśli masz ochotę na koniec możesz podsmażyć również pieczywo.
- Dolną kromkę posmaruj obficie sosem, ułóż szpinak, warzywa, dymkę i przykryj drugą kromką.