House of Asia
Nigiri sushi z łososiem wędzonym węgorzemHouse of Asia

Nigiri sushi z łososiem, węgorzem i krewetką

45 min.
3 porcje
łagodne
Ryba Krewetki Łosoś Ryż Japońska powyżej 30 minut

Nigiri jest to jeden z podstawowych i najprostszych rodzajów sushi. Składa się zwykle z ryżu i jednego składnika np. łososia, tuńczyka, krewetki lub wędzonego węgorza. Jest proste w formowaniu, dlatego polecamy ten rodzaj sushi w szczególności osobom początkującym. 

4.9 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 g ryżu do sushi House of Asia
  • Sosu do ryżu House of Asia
  • pasta wasabi House of Asia
  • 100 g filetu surowego łososia bez skóry
  • 80 g gotowych krewetek do sushi Ebi*
  • 80 g gotowego węgorza Unagi*

Do podania:

  • Sos sojowy Premium House of Asia
  • Imbir marynowany House of Asia

*Dostępne w Makro

Sposób przygotowania

1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2. Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach ok. 3x4cm.

3. W zwilżonych dłoniach uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia, krewetki oraz węgorza.

4. Nigiri podawaj z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.

 

Tu kupisz nasze produkty