Makarony bezglutenowe: propozycja nie tylko dla bezglutenowców

Makarony bezglutenowe: propozycja nie tylko dla bezglutenowców

Popularność diety bezglutenowej rośnie. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów niezawierających glutenu. Na sklepowych półkach oprócz powszechnie znanych makaronów ryżowych można znaleźć także makarony strączkowe o różnych grubościach i kształtach. Jakie są ich największe zalety i jakie dania można z nich przyrządzić?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny oraz gliadyny zawarta w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy orkisz. Występuje przede wszystkim w pieczywie, większości makaronów, niektórych kaszach, ciastach i płatkach śniadaniowych, ale także w produktach przetworzonych oraz tych, które – wydawać by się mogło – z glutenem nie mają nic wspólnego.

Produkty wytworzone ze zbóż glutenowych posiadają jednak swoje bezglutenowe odpowiedniki. Mowa tu przede wszystkim o naturalnych produktach bezglutenowych, czyli: ryżu, kukurydzy, prosie, gryce, kaszy quinoa czy roślinach strączkowych, ale również produktach, z których gluten usunięto na drodze technologicznej.

Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować z makaronu

Polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami House of Asia

Miłośników makaronu eliminujących gluten z jadłospisu na pewno ucieszy fakt, że nie trzeba usuwać tego produktu z bezglutenowej diety. Na rynku jest ogromny wybór makaronów w bezglutenowym wariancie. Są one dobrą alternatywą dla makaronów pszennych, po którą chętnie sięgają zresztą nie tylko bezglutenowcy. Niezawierające glutenu makarony urozmaicą bowiem każdą dietę. Pozwolą poznać zupełnie nowe smaki i zainspirują do eksperymentowania w kuchni. Dodatkowo ich zaletą jest lekkostrawność oraz łatwy i szybki sposób przygotowania.

Glutenu nie zawierają między innymi makarony kukurydziane, z ciecierzycy, ryżowe białe, ryżowe brązowe, ryżowe czerwone i gryczane czy makarony z fasoli mung. Dużym atutem makaronów ryżowych i strączkowych jest fakt, że nie wymagają długiego gotowania. Wystarczy je zalać wrzątkiem lub krótko gotować, podczas gdy większość makaronów bezglutenowych (kukurydzianych czy gryczanych) wymaga starannego przygotowania, łatwo się rozgotowuje i zlepia.

Makarony bezglutenowe House of Asia

Pad thai z kurczakiem house of asia

Bezglutenowe makarony ryżowe i strączkowe stanowią podstawę kuchni azjatyckiej. Dobrze komponują się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Idealnie nadają się do przygotowania typowych orientalnych dań, np. pad thai z kurczakiem czy polędwiczek wieprzowych z makaronem i warzywami. Oferowane przez markę House of Asia makarony dostępne są w wielu wariantach, różniących się nie tylko głównym składnikiem, ale też grubością (w ofercie znajdują się np. makarony ryżowe 5-, 7– i 10-milimetrowe) i kształtem (m.in. makaron vermicelli).

– Dieta bezglutenowa jest szczególnie zalecana osobom z celiakią, alergią na gluten oraz nietolerancją glutenu. Należy przy tym pamiętać, że, jak każdą dietę eliminacyjną, trzeba wprowadzać ją umiejętnie. Ważne jest odpowiednie zróżnicowanie składników diety, a co za tym idzie – jej zbilansowanie. Nie należy całkowicie rezygnować z produktów zbożowych, takich jak pieczywo, makaron, płatki, a zamienić je na wartościowe dla nich bezglutenowe alternatywy. Polecam wprowadzić produkty na bazie quinoa, amarnantusa, bezglutenowego owsa, warzyw strączkowych, ryżu oraz gryki, gdyż dostarczą one do diety niezbędnego dla zdrowia: błonnika, węglowodanów złożonych, a także cennych witamin i składników mineralnych – wyjaśnia Monika Wodyczko, dietetyk kliniczny w firmie De Care będącej właścicielem marki House of Asia–  Decydując się na produkty bezglutenowe, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, każda dieta powinna być skonsultowana z dietetykiem. Po drugie, wybierając produkty bezglutenowe, czytajmy ich składy. Im czystszy skład na etykiecie, tym lepiej. Po trzecie, urozmaicajmy naszą kuchnię o nowe smaki i składniki, tak, aby dieta była pełnowartościowa.

Wszystkie aktualności

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 

NASZE MARKI