Polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami
Bezglutenowy makaron Vermicelli, kawałki soczystej polędwicy i sos sojowy ciemny tworzą razem doskonałe danie kuchni chińskiej. Spróbujcie tego przepisu raz, a będziecie do niego wracać bardzo często.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1/2 opakowania makaronu Vermicelli
- 1 słoik warzyw do woka
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju, do smażenia
- 100 g polędwiczki wieprzowej, pokrojona w cienkie plastry
- 1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
- kilka gałązek dymki, pokrojona na małe kawałki
- 1 łyżka białego sezamu
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Warzywa wypłucz w zimnej wodzie.
- Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek. Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż 3 minuty. Dodaj warzywa i krótko podsmaż.
- Dodaj makaron oraz sos sojowy. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
- Przed podaniem posyp dymką i sezamem.
TIP: Danie możesz polać kilkoma kroplami oleju z prażonego sezamu.