Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Znacie przepis na kaczkę po pekińsku? Pewnie tak, ale na pewno nie znacie jej wielkanocnej wersji, którą stworzył nasz szef kuchni Jarek. Mięciutka pierś z gęstym sosem do kaczki i orzeźwiająca sałatka z buraczków i imbiru to bardzo wykwintna i smakowita propozycja na wielkanocny stół. Koniecznie wypróbujcie u siebie, czas przegotowania to tylko 25 minut.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min.

Ostrość:

Składniki

 Sałatka z buraków: 

Do podania: 

  • 3 łyżeczki sosu do kaczki po pekińsku 
  • Liście botwinki lub innego mixu sałat
  • Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
  3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku sosem sojowym, oliwą, miodem pieprzem i solą.
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI