Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Kaczka to niezwykle wykwintne danie na świątecznym stole. Nasz Szef Kuchni specjalnie na tę okazję stworzył recepturę, która z pewnością oczaruje Waszych gości. Idealna marynata zrobiona z grzybowego sosu sojowego, pasty z imbiru i przypraw do kuchni chińskiej sprawi, że mięso będzie idealnie miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 57

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko pikantne

Składniki

2 łyżki uprażonego Sezamu białego House of Asia

2 piersi z kaczki

Marynata:

3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżka miodu

1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)

250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 mała cebula pokrojona w kostkę

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody

Sposób przygotowania

1. Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

2. Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).

3. Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną. 

4. Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy grzybowy 150 ml House of Asia

Sos sojowy grzybowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI