Sajgonki z wędzonym łososiem i paluszkami krabowymi
Pyszne i chrupiące sajgonki. Z naszym nowym papierem bez namaczania to danie będzie jeszcze prostsze. Odkryj przepis na sajgonki z wędzonym łososiem i paluszkami krabowymi podane ze słodko-ostrym sosem Ros Thai Thai.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min.
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
1 opakowanie Makaronu Vermicelli z fasoli mung House of Asia
12 szt. Papieru do sajgonek bez namaczania House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
Kilka łyżek Sosu do spring rolls i sajgonek Ros Thai Thai
150 g wędzonego łososia pokrojonego na małe kawałki
100 g paluszków karbowych
1 marchewka pokrojona w długie, cienkie paski
100 g świeżych kiełków z fasoli mung
1 kalarepa pokrojona w cienkie paski
Kilka łyżek posiekanej kolendry
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Makaron zalej wrzątkiem i poczekaj 10 minut, a następnie przelej go pod bieżącą, zimną wodą i dobrze odcedź. W razie potrzeby połóż makaron na ręczniku papierowym, tak aby wchłonął jej nadmiar. Makaron przełóż do miski, potnij za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki, dopraw sosem ostrygowym, sojowym i dodaj łyżkę kolendry.
2. Marchewkę zblanszuj, tj. zanurz we wrzątku na 2 minuty i następnie przelej zimną wodą.
3. Paluszki krabowe porwij na mniejsze włókna.
4. Na desce ułóż pionowo arkusz papieru do sajgonek, następnie na środku rozłóż kawałki łososia, warzywa, paluszki krabowe, makaron, kolendrę, a następnie zwiń ciasno jak krokieta.
5. Sajgonki smaż na oleju, na rozgrzanej patelni. Gotowe danie podawaj z sosem do spring rolls i sajgonek.