Kuchnia tajska Przepisy

Wegetariańskie spring rolls

Wegetariańskie spring rolls house of asia

Dla wszystkich miłośników warzyw oraz osób, które mają ochotę na coś lekkiego i zdrowego mamy przepis na spring rolls. Doskonałym wykończeniem dania są tajskie sosy: Sriracha lub słodki chili, które nadadzą wyrazistego smaku.

 

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 1/2 opakowania makaronu vermicelli
  • 6 liści sałaty np. lodowej
  • 1 mała czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 ogórek pokrojony w słupki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • kilka gałązek kolendry

Sosy:

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron wg przepisu, odsącz i dodaj 1 łyżkę sosu sojowego.
2. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i sałatę w cienkie słupki.
3. Pokrój cebulę w piórka i zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: ułóż sałatę, marchew, ogórka, paprykę, cebulę, i kolendrę.
5. Zwiń w rulonik szczelnie zamknięty na brzegach.

Podawaj z sosami: Sriracha lub słodkim chili.

Wróć do poprzedniej strony