Spring rolls z łososiem i makaronem vermicelli
Soczysty łosoś, świeże warzywa, sycący makaron vermicelli podany w papierze ryżowym to posiłek idealny na lunchbox. Kawałki spring rolls maczane w aromatycznym sosie sojowym i soku z limonki smakuje genialnie. Spring rolls to znacznie lżejsza wersja sajgonek bez smażenia, a więc jest znacznie lżejsza a jednocześnie bardzo sycąca.
Liczba porcji: 1
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 opakowanie makaronu vermicelli
- 100 g wędzonego łososia
- 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie słupki
- 1 mango, pokrojone w cienkie słupki
- 50g kapusty czerwonej poszatkowanej
- 1 sałata masłowa
- 50 g kiełków
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemny
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka kolendry pociętej
- 1 łyżeczka cukru kokosowego lub brązowego
- ½ łyżeczki chili drobno posiekanej
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż sałatę, trochę papryki , paski mango, kapustę, makaron, łososia i kiełki.
- Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach.
Sos:
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i zajadaj ze smakiem ☺