Kuchnia tajska

Spring rolls z łososiem, makaronem vermicelli oraz sokiem z limonki

Soczysty łosoś, świeże warzywa, sycący makaron vermicelli podany w papierze ryżowym to posiłek idealny na lunch. Kawałki spring rolls maczane w aromatycznym dipie na bazie sosu rybnego i soku z limonki smakuje genialnie. Spring rolls to znacznie lżejsza wersja sajgonek bez smażenia, a więc jest znacznie lżejsza a jednocześnie bardzo sycąca.

Liczba porcji:

1

Czas: 15 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

1 opakowanie papieru ryżowego
1 opakowanie makaronu vermicelli
100g wędzonego łososia
1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie słupki
1 mango, pokrojone w cienkie słupki
50g kapusty czerwonej poszatkowanej
1 sałata masłowa
50 g kiełków

Sos:
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka kolendry pociętej
1 łyżeczka cukru kokosowego lub brązowego
½ łyżeczki chili drobno posiekanej

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż sałatę, trochę papryki , paski mango, kapustę, makaron, łososia i kiełki.
  3. Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach.

Sos:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i zajadaj ze smakiem ☺

 

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony