Wegetariańska zupa z grzybami Shiitake i tofu

Pyszna i rozgrzewająca zupa pełna smaku umami w wersji wegetariańskiej to smaczny i odżywczy posiłek. Występujące w zupie grzyby Shiitake podkreślą jej wyrazisty smak, a dodatek świeżych ziół nada świeżego aromatu.

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 4 grzyby Shiitake
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 150 g makaronu Mie, ugotowanego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 40 g tofu, pokrojonego w małą kostkę
  • 2 białka jaj, rozkłócone widelcem
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 cm imbiru, drobno pokrojony
  • kilka gałązek dymki, pokrojone w 1 cm kawałki
  • kilka gałązek świeżej kolendry, drobno pokrojone
  • pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

  1. Grzyby przygotuj wg wskazań na opakowaniu. Odsącz i pokrój w plastry.
  2. Bulion zagotuj na małym ogniu. W małej miseczce wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody i wlej do bulionu. Dobrze wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodaj sos sojowy i dopraw pieprzem.
  3. Do delikatnie gotującego się bulionu wlej białka jaj, powoli i delikatnie wymieszaj. Dodaj imbir, tofu, grzyby. Gotuj przez 5 minut.
  4. Do miseczek nałóż porcje makaronu i nalej zupę. Podawaj posypane kolendrą i dymką.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI