Jak zrobić Tantanmen ramen? Jakjalubiejesc

Monika jakjalubiejesc udowodni Wam, że namiastkę kuchni japońskiej możecie mieć także u siebie w domu. Ta wersja ramenu ma posmak sezamu, dzięki użytej paście tahini qualityfoodpl, która z dodatkiem listków nori House of Asia oraz makaronem przeznaczonym właśnie do ramenu tworzą spójną całość.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 20 min.

Ostrość:
łagodne

Składniki

Bulion:

  • 1/2 arkusza Liści nori alg morskich
  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego
  • 1,5l bulionu drobiowo-wołowego (możesz przygotować także warzywny)
  • Kości wołowe upieczone w piekarniku
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 2-3 cm obranego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • 1,5L wody
  • Pęczek dymki
  • 2 liście kafiru
  • Sól

Dodatki:

Sposób przygotowania

  1. Do garnka włóż mięso drobiowe i zalej wodą. Gotuj chwilę do wytrącenia szumowin. Wodę wówczas odlej, mięso opłucz i włóż ponownie do garnka z upieczonymi kośćmi wołowymi i pozostałymi składnikami. Zalej zimną wodą i gotuj 2-3 godz. na wolnym ogniu. Po czym przecedź bulion.
  2. Przygotuj TARĘ: pastę tahini połącz z masłem orzechowym, olejem chili i wymieszaj do połączenia. Tak przygotowaną bazę rozdzielamy na 6 miseczek.
  3. Na patelnię wylej olej sezamowy i dodaj mielone mięso. Utrzyj imbir, dodaj sos sojowy, pastę z fasoli i smaż dalej, by mięso było jak najbardziej chrupkie.
  4. Gorący, odcedzony bulion połącz z napojem sojowym. Makaron ramen ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  5. W gotującej wodzie sparz także kapustę pak choi i przełóż do miski z zimną wodą.
  6. Przygotowaną wcześniej TARĘ zalej zaprawionym napojem sojowym bulionem. Dołóż listki nori, pak choi, gorący i odsączony makaron, sparzone liście kapusty. Nałóż 2-3 łyżki mielonego mięsa na miseczkę, przekrojone jajko, posyp szczypiorem i sezamem. Smacznego!

    TIP: Dzień wcześniej możesz przygotować zaprawę do jajek z sosu sojowego, bulionu i mirinu i włóż do niej jajka na całą noc.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Ramen 300g House of Asia

Makaron Ramen 300g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Olej z prażonego sezamu 150ml House of Asia

Olej z prażonego sezamu 150ml

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI