Ramen z kurczakiem

Słynny Ramen to aromatyczna japońska zupa – jej nazwa wzięła się od chińskiego słowa „lāmiàn” oznaczającego pewien rodzaj makaronu z pszennej mąki. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako kolacja dla dwojga, ale także jako miły sposób na urozmaicenie codziennej diety.

Liczba porcji:

2

Czas: 60 min

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 200 g świeżego makaronu Ramen
  • 15 g glonów wakame
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 kapusty pak choy lub 1 pekińska pokrojone w duże kawałki 
  • 0,5 białej rzepy lub kalarepy pokrojonej w cienkie plastry
  • 2  jajka
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku drobno pokrojony

Bulion

  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 30 g grzybów shiitake
  • 8 suszonych liści kaffiru
  • 1,5 l  wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 średnie cebule pokrojone na pół
  • 1 marchew pokrojona w cienkie plastry
  • 1 pietruszka pokrojona w cienkie plastry
  • 0,5 małego pora pokrojonego w grube plastry
  • 1 trawa cytrynowa 
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Sól, pieprz, chilli w płatkach do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj bulion: Do garnka wlej wodę, dodaj składniki. Gotuj 45 minut. Gotowy bulion przecedź przez sito. Dopraw sosem sojowym, anyżem oraz chili, chwilę gotuj.
  2. Makaron i wakame przygotuj wg wskazań na opakowaniu.
  3. Pierś z kurczaka obsmaż na złoty kolor i pokrój w cienkie plastry.
  4. Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 4,5 minuty od momentu wrzenia wody).
  5. Do głębokich misek nałóż pak- choy, rzepę, wakame, kurczaka, dodaj przekrojone na pół jajko oraz makaron. Wlej porcje gorącego bulionu i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI