
Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi

Nasi kucharze Jarek Owczarczyk oraz Pongthep Aroonsang specjalnie dla Was przygotowali japoński ramen z wędzonym boczkiem. Pożywna i pełnowartościowa zupa, która rozpieści każde podniebienie. A co najważniejsze, jej przygotowanie jest naprawdę proste. Przekonajcie się sami!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Poziom trudności:
Ostrość:
Składniki
- 150 g makaronu ramen
- 425 g grzybów słomkowych
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- pół łyżeczki cukru kokosowego
- 500 ml bulionu drobiowego
- 60 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej dymki
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Jajko ugotuj w osolonej wodzie przez 4,5 minuty od momentu wrzenia. Boczek pokrój w plastry około 1 cm i usmaż na rumiano-brązowy kolor .
- Bulion drobiowy przelej do garnka, dopraw sosem sojowym oraz cukrem kokosowym i tartym imbirem. Zagotuj.
- Ugotowany makaron przełóż do misek dodaj przekrojone na pól jajko, dymkę oraz boczek i zalej gorącym bulionem.
TIP: Zamiast świeżego, startego imbiru możesz użyć pasty.