Ramen z kurczakiem w panierce Panko, Nori, Wakame i jajkiem
Andżelika bez_kcal przygotowała dla nas przepis na szybki ramen z dodatkiem miso. Zupa rozgrzewa i dodaje energii a wkładka z kurczakiem w panko to miły, chrupiący dodatek.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 100 g świeżego makaronu ramen
- 2 saszetki pasty miso
- 1 łyżka wakame
- 5 łyżek panierki panko
- pół arkusza nori
- 1 łyżeczka białego sezamu
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 200 g filetu z kurczaka
- 400 ml wody
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do garnka wlej 400 ml wody, dodaj przyprawy i wakame. Gotuj około 10 minut następnie dodaj pastę miso.
- Kurczaka obtocz w jajku (1 szt.) a następnie obtocz w panierce panko i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
- Jajko (1 szt.) włóż do zimnej wody i gotuj około 3-4 minuty licząc od momentu zagotowania wody. Następnie je obierz i przekrój na 2 części.
- Makaron rozłóż do 2 misek, wlej bulion i kawałki nori. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka, jajko, posyp sezamem i szczypiorkiem.