
Japoński omlet tamago

Wypróbuj nasz przepis na słynny, wielowarstwowy japoński omlet – Tamago! Możesz użyć go do sushi, jako dodatek do makaronu, jako samodzielne danie, a nawet deser. Pamiętaj, że gotowanie to zabawa i nie przejmuj się jeśli pierwszy omlet wyjdzie nieco inaczej niż ten ze zdjęć. Do dzieła!
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min.
Poziom trudności:
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego Premium do sushi
- 5 jajek
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 3 łyżki cukru
- Olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
- Do miseczki wbij jajka i wymieszaj je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna). W osobnej misce wymieszaj bulion, sos sojowy, wino ryżowe, cukier i sól. Dodaj jajka. Delikatnie wymieszaj tworząc jednolitą, gładką masę.
- Rozgrzej patelnie do tamago i natłuść ją przy pomocy papierowego ręcznika nasączonego olejem roślinnym. Wlej 1/3 masy na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki). Gdy masa zacznie się ścinać, za pomocą drewnianej łyżki rozpocznij zwijanie omletu. Staraj się utworzyć prostokątną, wielowarstwową roladę.
- Nie ściągając z patelni pierwszej partii masy, wylej kolejną porcję i powtarzaj czynność zwijania do momentu aż skończy się masa. Jeśli Tamago będzie nieco luźne, przytrzymaj je dłużej na patelni i pozwól mocniej ściąć się jajkom.
- Przygotowany omlet potnij w cienkie paski i dodaj do wybranego dania.