Japoński omlet tamago

Wypróbuj nasz przepis na słynny, wielowarstwowy japoński omlet – Tamago! Możesz użyć go do sushi, jako dodatek do makaronu, jako samodzielne danie, a nawet deser. Pamiętaj, że gotowanie to zabawa i nie przejmuj się jeśli pierwszy omlet wyjdzie nieco inaczej niż ten ze zdjęć. Do dzieła!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 30 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Do miseczki wbij jajka i wymieszaj je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna). W osobnej misce wymieszaj bulion, sos sojowy, wino ryżowe, cukier i sól. Dodaj jajka. Delikatnie wymieszaj tworząc jednolitą, gładką masę.
  2. Rozgrzej patelnie do tamago i natłuść ją przy pomocy papierowego ręcznika nasączonego olejem roślinnym. Wlej 1/3 masy na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki). Gdy masa zacznie się ścinać, za pomocą drewnianej łyżki rozpocznij zwijanie omletu. Staraj się utworzyć prostokątną, wielowarstwową roladę.
  3. Nie ściągając z patelni pierwszej partii masy, wylej kolejną porcję i powtarzaj czynność zwijania do momentu aż skończy się masa. Jeśli Tamago będzie nieco luźne, przytrzymaj je dłużej na patelni i pozwól mocniej ściąć się jajkom.
  4. Przygotowany omlet potnij w cienkie paski i dodaj do wybranego dania.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI