
Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na grillu?

Lubicie grillowaną pierś z kurczaka ale nie wiecie jak zrobić aby była soczysta? Z pomocą przychodzi nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk. Sekretem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie oraz dłuższe leżakowanie w lodówce. Wystarczą trzy składniki: mleczko kokosowego , pasta imbir czosnek chili oraz sos sojowy jasny, które sprawią, że potrawa będzie udana. Pamiętajcie aby mięso położyć na dobrze rozgrzany ruszt. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 5 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki pasty imbir czosnek chili
- 100 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 1 cytryna – sok oraz otarta z niej skórka
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 garść bazylii świeżej
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Piersi kurczaka umyj i dokładnie osusz
- Każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.
- Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.
TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.