Fasolka szparagowa z Miso
Rozkoszuj się wyjątkowymi smakami naszej fasolki szparagowej z Miso – dania, które łączy ziemistą bogatość pasty miso z delikatną słodyczą sosu Mirin. Świeże, chrupiące fasolki szparagowe doskonale komponują się z soczystymi pomidorkami cherry, tworząc harmonijną mieszankę smaków, która przeniesie Cię prosto do serca azjatyckiej kuchni.
Liczba porcji: 8
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- 100 g pomidorków cherry
- 2 Sałaty rzymskie baby przekrojone na cztery części
Sos:
- 2 łyżki Pasta Miso Shiro jasna House of Asia
- 50 ml Sosu Mirin przyprawa House of Asia
- 2 łyżki Soku z limonki House of Asia
- 50 g zimnego masła
- 50 ml Woda przegotowana
- 1 szt szalotka
- 2 ząbki czosnek
- 1 cm imbir
- 1 szt chili zielone
garść dymki drobno pokrojonej
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę zeszklij szalotkę dodaj czosnek, imbir i chili smaz do zrumienienia wlej mirin, wodę zamieszaj dodaj zimne masło, później miso i mieszaj aż powstanie emulsja dodaj dymkę dopraw pieprzem i sokiem z limonki.
- Fasolke oczyśći, ugotuj we wrzącej osolonej wodzie al’dente, przepłucz zimną wodą.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę podsmaż pomidorki chery przekrojone na pół smaż 3-4 minuty dodaj przekrojona na cztery sałatę rzymską smaż 2 minuty do zrumienienia a następnie dodaj osuszoną fasolkę szparagową smaż 3-4 minuty.
- Sos wylej na talerz następnie ułóż fasolkę z pomidorami i sałatą posyp sezamem.