Japońskie placki Okonomiyaki
Twój kulinarny świat zostanie opanowany przez smak Japonii dzięki tym cudownym placuszkom Okonomiyaki. To danie, które z łatwością przygotujesz w domu, zachwyca nie tylko smakiem, ale także aromatem, który przypomina o ulicznych straganach w Tokio. Placuszki te, wypełnione kawałkami warzyw, są serwowane z intensywnym sosem tonkatsu, co sprawia, że każdy kęs jest niezapomnianym doznaniem smakowym.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 marchewka
½ główki małej, białej kapusty
4 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól do smaku
Olej do smażenia
Do podania:
2 łyżki Sosu Tonkatsu House of Asia
1 łyżka Białego sezamu House of Asia
1 arkusz Liści Nori alg morskich House of Asia pocięty w cienkie paski
4 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Jajka ubij na jednolitą masę. Następnie delikatnie wymieszaj z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, sosem sojowym i solą.
2. Kapustę poszatkuj, przełóż do dużej miski, posól i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodaj do miski z ciastem. Dokładnie wymieszaj.
3. Na patelni rozgrzej olej. Z powstałej masy formuj placki o średnicy ok 10 cm i usmaż z obu stron na rumiany kolor.
4. Gotowe okonomiyaki posmaruj sosem tonkatsu oraz majonezem. Podawaj posypane sezamem, pociętymi algami nori oraz szczypiorkiem.