Sushi babeczki Kuchenny Kodeks

Sushi i babeczki czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Kuchenny Kodeks stworzyła idealny przepis na imprezę z wykorzystaniem ryżu do sushi i aromatycznego sosu Wasabi S&B.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 85

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

3 łyżki Jasnego sosu sojowego House of Asia

4 Liście Nori alg morskich House of Asia

Czarny sezam House of Asia

210 g Ryżu do sushi House of Asia

Sos Wasabi S&B wedle uznania

250 ml wody

150 g łososia

1 łyżeczka miodu

1/3 łyżeczki czosnku

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania

1. Ryż do sushi kilkukrotnie wypłucz w wodzie. Gotowy ryż przełóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 min. Następnie odstaw na bok i pozostaw jeszcze pod przykryciem na 15 min. Po tym czasie gotowy ryż połącz z łyżką sosu sojowego.

2. Łososia pokrój w małą kostkę i połącz z 2 łyżkami sosu sojowego, miodem, przyprawami i majonezem. Odstaw do lodówki na 30 min.

3. Listki Nori potnij na kwadraty około 7×7. Wyłóż na nie łyżkę ryżu, a następnie przełóż do foremki na babeczkę.

4. Na wierzch ułóż przygotowanego wcześniej łososia (około 1 łyżeczek).

5. Gotowe babeczki piecz 12 min w 180 stopniach. Po upieczeniu udekoruj czarnym sezamem i sosem Wasabi. Możesz również udekorować świeżym ogórkiem, pokrojonym awokado czy kawiorem.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI