Sushi babeczki Kuchenny Kodeks
Sushi i babeczki czy da się to połączyć? Oczywiście, że tak! Kuchenny Kodeks stworzyła idealny przepis na imprezę z wykorzystaniem ryżu do sushi i aromatycznego sosu Wasabi S&B.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
3 łyżki Jasnego sosu sojowego House of Asia
4 Liście Nori alg morskich House of Asia
210 g Ryżu do sushi House of Asia
Sos Wasabi S&B wedle uznania
250 ml wody
150 g łososia
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka majonezu
Sposób przygotowania
1. Ryż do sushi kilkukrotnie wypłucz w wodzie. Gotowy ryż przełóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 min. Następnie odstaw na bok i pozostaw jeszcze pod przykryciem na 15 min. Po tym czasie gotowy ryż połącz z łyżką sosu sojowego.
2. Łososia pokrój w małą kostkę i połącz z 2 łyżkami sosu sojowego, miodem, przyprawami i majonezem. Odstaw do lodówki na 30 min.
3. Listki Nori potnij na kwadraty około 7×7. Wyłóż na nie łyżkę ryżu, a następnie przełóż do foremki na babeczkę.
4. Na wierzch ułóż przygotowanego wcześniej łososia (około 1 łyżeczek).
5. Gotowe babeczki piecz 12 min w 180 stopniach. Po upieczeniu udekoruj czarnym sezamem i sosem Wasabi. Możesz również udekorować świeżym ogórkiem, pokrojonym awokado czy kawiorem.