Jak zrobić świąteczne Temari sushi? Praktykulinarni

Święta tuż, tuż! Dlatego czas zacząć wielkie przygotowania. Wraz z Praktukilinarni przychodzimy do Was z pomysłem na przepiękne, świąteczne temari sushi. Przygotuj je na wigilijne spotkanie, a każdy gość zostanie oczarowany zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 7

Czas: 60 min.

Ostrość:

Składniki

Ryż:

Temari bałwanki:

Temari choinki:

Temari renifery:

  • czarny sezam
  • 200 g wędzonego łososia
  •  kilka sztuk precli
  • 4 kulki żurawiny

Sposób przygotowania

Ryż przygotuj według TEGO przepisu. Sprawdź wcześniej, czy odpowiada ci smak zalewy. W razie potrzeby dodaj więcej słodzidła lub octu.

Temari bałwanki:

  1. Tuńczyka dokładnie rozdrobnij widelcem, wymieszaj z porem, majonezem i sosem sriracha, przypraw pieprzem.
  2. Miseczkę wyłóż folią spożywczą, nałóż dwie łyżeczki ugotowanego ryżu, dociśnij. Na ryżu połóż łyżeczkę pasty rybnej, przykryj porcją ryżu (1,5-2 łyżeczki). Zbierz brzegi folii, zakręć, formując kulkę.
  3. Po odwinięciu z folii, udekoruj sezamem (oczy i usta) i kawałkiem marchewki (nos).

Temari choinki:

  1. Ogórka dokładnie umyj i razem ze skórką potnij na bardzo cienkie plasterki, używając obieraczki do warzyw. Tykwę dokładnie osącz z zalewy.
  2. Miseczkę wyłóż folią, poniżej środka folii ułóż dwa kawałki tykwy (będzie pniem choinki), a nad nią po kilka pasków ogórka. Dodaj trzy czubate łyżeczki ugotowanego ryżu. Zbierz brzegi folii, dokładnie zakręć. Po odwinięciu z folii, udekoruj plasterkiem żurawiny.

Takie temari też możesz nadziać pastą z tuńczyka.

Temari renifery:

  1. Na folii ułóż po plasterku łososia (albo kilka kawałków, tak żeby zachodziły na siebie), dodaj trzy solidne łyżeczki ryżu. Uformuj kulkę, zwijając folię.
  2. Udekoruj, robiąc rogi z połamanych precli (warto mieć ich pod ręką więcej, łamanie wcale nie jest takie proste), oczy z czarnego sezamu i nos z połówki żurawiny.

Gotowe Temari sushi podawaj z Sosem sojowym do sushi Premium i Imbirem Hous of Asia

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Kanpyo tykwa marynowana 100g House of Asia

Kanpyo tykwa marynowana 100g

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI