Jak zrobić świąteczne temari sushi?

Święta tuż, tuż! Dlatego czas zacząć wielkie przygotowania. Wraz z Praktukilinarni przychodzimy do Was z pomysłem na przepiękne, świąteczne temari sushi. Przygotuj je na wigilijne spotkanie, a każdy gość zostanie oczarowany zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 7

Czas: 60 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Ryż:

Temari bałwanki:

  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • kilka kropki sosu sriracha
  • 1 szt. małej marchewki
  • 50 g (ok. 1/3 puszki) tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego pora
  • pieprz

Temari choinki:

  • 85 g  marynowanej tykwy
  • 1 szt. świeżego ogórka długiego
  • 3-4 kulki świeżej żurawiny

Temari renifery:

  • czarny sezam
  • 200 g wędzonego łososia
  •  kilka sztuk precli
  • 4 kulki żurawiny

Sposób przygotowania

Ryż przygotuj według TEGO przepisu. Sprawdź wcześniej, czy odpowiada ci smak zalewy. W razie potrzeby dodaj więcej słodzidła lub octu.

Temari bałwanki:

  1. Tuńczyka dokładnie rozdrobnij widelcem, wymieszaj z porem, majonezem i sosem sriracha, przypraw pieprzem.
  2. Miseczkę wyłóż folią spożywczą, nałóż dwie łyżeczki ugotowanego ryżu, dociśnij. Na ryżu połóż łyżeczkę pasty rybnej, przykryj porcją ryżu (1,5-2 łyżeczki). Zbierz brzegi folii, zakręć, formując kulkę.
  3. Po odwinięciu z folii, udekoruj sezamem (oczy i usta) i kawałkiem marchewki (nos).

Temari choinki:

  1. Ogórka dokładnie umyj i razem ze skórką potnij na bardzo cienkie plasterki, używając obieraczki do warzyw. Tykwę dokładnie osącz z zalewy.
  2. Miseczkę wyłóż folią, poniżej środka folii ułóż dwa kawałki tykwy (będzie pniem choinki), a nad nią po kilka pasków ogórka. Dodaj trzy czubate łyżeczki ugotowanego ryżu. Zbierz brzegi folii, dokładnie zakręć. Po odwinięciu z folii, udekoruj plasterkiem żurawiny.

Takie temari też możesz nadziać pastą z tuńczyka.

Temari renifery:

  1. Na folii ułóż po plasterku łososia (albo kilka kawałków, tak żeby zachodziły na siebie), dodaj trzy solidne łyżeczki ryżu. Uformuj kulkę, zwijając folię.
  2. Udekoruj, robiąc rogi z połamanych precli (warto mieć ich pod ręką więcej, łamanie wcale nie jest takie proste), oczy z czarnego sezamu i nos z połówki żurawiny.

Gotowe temari sushi podawaj z sosem sojowym do sushi Premium i imbirem

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI