Jak zrobić Temari sushi?

Kolejna odsłona wyśmienitego temari, czyli japońskich kuleczek ryżowych ozdobionych przeróżnymi dodatkami. Tym razem Praktykulinarni ukryli w nich smakowite niespodzianki!

Liczba porcji:

2

Czas: 60 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

Ryż:

Dodatki:

  • 15 g pasty miso
  • 1 łyżeczka sosu sojowego do sushi
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 6 plastrów tykwy marynowanej
  • 5 pasków rzodkiwi daikon
  • 1 liść nori
  • 2 jajka L
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g tofu naturalnego pokrojonego w plastry
  • ½ małej cukinii pociętej w paski
  • ¼ dyni hokkaido
  • ½ łyżeczki cukru
  • 100 g pstrąga wędzonego
  • 5 paluszków surimi w kształcie krewetek
  • 3 paluszki surimi klasyczne pokrojone na nieduże kawałki
  • 1 ogórek pokrojony w plastry
  • 2 rzodkiewki pokrojone w plastry
  • 2 pieczarki pokrojone w plastry          
  • ½ awokado pokrojone w paski
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ mango pokojonego w paski
  • Olej do smażenia

Do dekoracji:

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według naszego przepisu.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Część dyni pokrój w cienkie księżyce, a część w kostkę. Następnie wyłóż całość na blachę i piecz przez 8-10 minut.
  3. Aby przygotować kinshi tamago, w miseczce roztrzep jajka, a następnie dodaj pastę miso, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej jaja. Podsmaż je z obu stron tworząc cienki omlet. Zdejmij z patelni, a następnie złóż na 4 części i potnij na paseczki o szerokości 2-3 mm.
  4. Ugotowany ryż podziel na porcje za pomocą łyżki do lodów. Do środka kulek włóż pieczoną dynię lub kawałki surimi, a następnie ułóż je na talerzu i przykryj folią spożywczą.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cukinię oraz pieczarki. Dodaj 1 łyżkę sosu Teriyaki i wymieszaj. Ostudź, a następnie rozdziel wszystkie paski. Na tej samej patelni podsmaż tofu i dopraw pozostałym sosem Teriyaki.
  6. Na blacie rozłóż kawałek folii spożywczej, a następnie na jej środku ułóż wybrane dodatki tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Powierzchnia dodatków powinna być nieco większa niż średnica kulki ryżu. Na dodatkach połóż odmierzony ryż, a następnie zbierz końce folii i zawiń ciasno, formując kulę. Odłóż na bok i odwiń z folii dopiero, kiedy wszystkie temari będą gotowe.
  7. Kulki sushi odwiń z folii i ułóż na talerzu. Udekoruj sezamem i podawaj z imbirem, wasabi oraz sosem sojowym.

TIP: Aby awokado nie pociemniało, polej je odrobiną soku z cytryny.

Przykładowe zestawy składników w naszym temari sushi:

  1. Wędzony pstrąg, surimi, awokado, omlet, rzodkiew
  2. Paski nori, wędzony pstrąg, awokado, limonka
  3. Cukinia, mango, tofu, sezam
  4. Dajkon, wędzony pstrąg, tykwa, sezam
  5. Pieczona dynia, tykwa
  6. Pieczona dynia, kinshi tamago, sezam
  7. Cukinia, surimi w kształcie krewetki, kinshi tamago, pieczarka
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI