
Futomaki na omlecie tamago z łososiem

Rolka futomaki zawinięta w omlet tamago to propozycja ciekawego i smacznego podania sushi.
Liczba porcji: 1
Czas: 15 min + przygotowanie ryżu
Poziom trudności:
Średni
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 łyżka sosu sojowego
- omlet
- 3 jajka
- 3 łyżki mirinu (japońskie słodkie wino)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 120 g ryżu
- łyżka serka śmietankowego
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
- 20 g łososia
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
Sposób przygotowania
Omlet
- Do miski wbij jajka, dodaj resztę składników na omlet i wymieszaj składniki.
- Za rozgrzaną patelnię wylej zawartość miski i stopniowo zmniejszaj ogień,aby omlet powoli doszedł a nie spalił się od spodu.
Sushi
- Omlet przytnij do wielkości liścia norii (kwadrat).
- Na omlet rozłóż ryż.
- Posmaruj serkiem śmietankowym i pastą wasabi ryż po środku w linii.
- Na koniec wyłóż łososia, awokado i ogórek pokrojone w paski.
- Całość zawiń w rolkę.
- Sushi pokrój na 12 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.