Sushi maki z surowym łososiem i szczypiorkiem
Sushi maki to jedna z popularnych odmian sushi, japońskiej potrawy, która obejmuje kawałki ryby, warzyw lub innych składników zawinięte wewnętrznie w ryż i liście Nori. Sięgnijcie po przepis od naszego Szefa Kuchni na wersję z surowym łososiem i szczypiorkiem. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
500 g Ryżu do sushi House of Asia
4 Liście Nori alg morskich House of Asia
200 g łososia pokrojonego w grube paski
120 g serka Philadelphia
1 łyżka majonezu
Kilka gałązek dymki
Do podania:
Sos sojowy do sushi Premium House of Asia
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. Matę bambusową owiń folią spożywczą, a serek philadelphia wymieszaj z majonezem.
3. Arkusz norii połóż na macie błyszcząca stroną do dołu. Nałóż ryż, tak aby od góry pozostał margines około 1,5 centymetra. Ryż posmaruj serkiem, ułóż łososia oraz dymkę.
4. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.
5. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, imbirem oraz wasabi.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.