Futomaki z pieczonym łososiem

Liczba porcji:

1

Czas: 15 min + przygotowanie ryżu

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 120 g ryżu do sushi
  • 1 liść nori
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu srirachy
  • 5 g cukru
  • liść sałaty karbowanej
  • 20 g łososia
  • 1/2 zielonego ogórka

Sposób przygotowania

  1. Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
  2. Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
  3. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i cukrem. 
  4. Przygotowany sos rozlej w linii przez środek ryżu.
  5. Na jeden brzeg połóż liść sałaty karbowanej tak, aby delikatnie wystawał poza linię ryżu.
  6. Łososia pieczemy w 180 stopniach przez ok 10 min.
  7. Na sałatę połóż pokrojonego w paski łososia i ogórek.
  8. Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
  9. Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI