
Futomaki z pieczonym łososiem

Liczba porcji: 1
Czas: 15 min + przygotowanie ryżu
Poziom trudności:
Łatwe
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 120 g ryżu do sushi
- 1 liść nori
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu srirachy
- 5 g cukru
- liść sałaty karbowanej
- 20 g łososia
- 1/2 zielonego ogórka
Sposób przygotowania
- Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
- Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
- Wymieszaj majonez z sosem sriracha i cukrem.
- Przygotowany sos rozlej w linii przez środek ryżu.
- Na jeden brzeg połóż liść sałaty karbowanej tak, aby delikatnie wystawał poza linię ryżu.
- Łososia pieczemy w 180 stopniach przez ok 10 min.
- Na sałatę połóż pokrojonego w paski łososia i ogórek.
- Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
- Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.