Halloween temari sushi

Wielkimi krokami zbliża się najstraszniejsza noc w roku! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich straszne danie w wersji japońskiej – Halloweenowe temari sushi.  To kulki ryżowe owinięte soczystym łososiem i udekorowane minkami z liści nori. Temari sushi to prosty i szybki sposób na spektakularne danie. Do dzieła!

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min. + 30 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według naszego przepisu jak ugotować ryż do sushi. Gotowy ryż pozostaw do wystygnięcia. 
  2. Łososia pokrój w cienkie plastry. 
  3. Z arkusza nori powycinaj różne kształty (np. paski, kwadraciki), tak aby powstały minki, które przykleisz na łososiu.
  4. Następnie z ryżu uformuj kuleczki o średnicy 3-4 cm i posmaruj je wasabi. 
  5. Na folii spożywczej nałóż plaster łososia i ryż. Zbierz końce folii i zwiń ciasno kulkę.  Jedną kulkę zostaw z samym ryżem.
  6. Na gotowe temari sushi nałóż wycięte minki z liści nori. Podawaj z sosem sojowym do sushi i imbirem.

TIP:  Aby ryż się nie kleił, zwilż dłonie octem ryżowym.

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI