Halloween temari sushi

Wielkimi krokami zbliża się najstraszniejsza noc w roku! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich straszne danie w wersji japońskiej – Halloweenowe temari sushi.  To kulki ryżowe owinięte soczystym łososiem i udekorowane minkami z liści nori. Temari sushi to prosty i szybki sposób na spektakularne danie. Do dzieła!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min. + 30 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według naszego przepisu jak ugotować ryż do sushi. Gotowy ryż pozostaw do wystygnięcia. 
  2. Łososia pokrój w cienkie plastry. 
  3. Z arkusza nori powycinaj różne kształty (np. paski, kwadraciki), tak aby powstały minki, które przykleisz na łososiu.
  4. Następnie z ryżu uformuj kuleczki o średnicy 3-4 cm i posmaruj je wasabi. 
  5. Na folii spożywczej nałóż plaster łososia i ryż. Zbierz końce folii i zwiń ciasno kulkę.  Jedną kulkę zostaw z samym ryżem.
  6. Na gotowe temari sushi nałóż wycięte minki z liści nori. Podawaj z sosem sojowym do sushi i imbirem.

TIP:  Aby ryż się nie kleił, zwilż dłonie octem ryżowym.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI