Jak zrobić sushi w domu?

Kochasz sushi i chciałbyś je przygotować w domu, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? o_chochelka przychodzi z pomocą. W naszym zestawie znajdziecie wszystkie potrzebne rzeczy do stworzenia pysznego, domowego sushi. Sprawdźcie sami.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.4 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 60 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

  • 1 zestaw do sushi dla 2-4 osób
  • 100 g łososia wędzonego lub surowego
  • 100 g tuńczyka wędzonego lub surowego
  • 1 opakowanie serka kanapkowego
  • Po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • Mały pęczek dymki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 750 ml wody + woda do płukania ryżu

Sposób przygotowania

  1. Ryż przesyp do garnka, zalej zimną wodą i przepłucz mieszając dłońmi. Odlej wodę, następnie wlej świeżą i ponownie wypłucz ryż. Czynność powtórz ok. 3 -5 razy, aż woda po płukaniu nie będzie mętna.
  2. Ryż odcedź, ponownie przełóż do garnka i dolej 750 ml wody, gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut – aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmij z palnika i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  3. Przygotuj zalewę: ocet ryżowy, cukier i sól umieścić w garnku, gotuj, aż składniki się rozpuszczą. Zalewę dodaj do ryżu i dokładnie wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
  4. Łososia i tuńczyka pokrój w paski.
  5. Na macie do zwijania sushi ułóż płat nori, na nim wilgotnymi dłońmi ułóż warstwę ryżu, zostawiając ok. 2 cm pustego miejsca na górze arkusza. Na ryżu rozsmaruj ok. 2 łyżeczki serka, następnie ułóż pozostałe składniki wedle uznania. Z pomocą maty zwiń rolkę, następnie ostrym nożem pokrój ją w grube plastry. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI