Nigiri sushi

Nigiri jest to jeden z podstawowych i najprostszych rodzajów sushi. Składa się zwykle z ryżu i jednego składnika np. łososia, tuńczyka, krewetki lub wędzonego węgorza. Jest proste w formowaniu, dlatego polecamy ten rodzaj sushi w szczególności osobom początkującym. 

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 45 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Do podania:

*Dostępne w Makro

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj wg tego przepisu > FILM 
  2. Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach ok. 3x4cm.
  3. W zwilżonych dłoniach uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia, krewetki oraz węgorza.
  4. Nigiri podawaj z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI