Nigiri sushi

Nigiri sushi z łososiem wędzonym węgorzemHouse of Asia

Nigiri jest to jeden z podstawowych i najprostszych rodzajów sushi. Składa się zwykle z ryżu i jednego składnika np. łososia, tuńczyka, krewetki lub wędzonego węgorza. Jest proste w formowaniu, dlatego polecamy ten rodzaj sushi w szczególności osobom początkującym. 

Liczba porcji:

3

Czas: Czas: 15 minut + czas na przygotowanie ryżu

Poziom:

Poziom:

Składniki

Do podania:

*Dostępne w Makro

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj wg tego przepisu > FILM 
  2. Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach ok. 3x4cm.
  3. W zwilżonych dłoniach uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia, krewetki oraz węgorza.
  4. Nigiri podawaj z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak zrobić sushi futomaki z łososiem?

Makron chiński trzy grzyby

OSTRYgowy kurczak z pak choi

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI