Makaron Udon w sosie Satay
Łapcie przepis na smakowity Udon w orzechowym sosie. Przepis jest turbo szybki i turbo smaczny. Szybkość to główna zaleta naszego gotowego makaronu Udon House of Asia i aromatycznej pasty Kanokwan. Za przygotowanie tego dania dziękujemy Bartłomiej Włodarczyk.
Liczba porcji: 3
Czas: 25 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
· 3 opakowania Makaronu świeżego Udon House of Asia
· 30 ml Sosu sojowego ciemnego House of Asia
· 35 g Pasty curry czerwonej Kanokwan
· 200 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
· 300 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
· 240 g papryki czerwonej pokrojonej w paski
· 100 g świeżego szpinaku
· 40 g masła orzechowego
· 30 ml soku z limonki
· 40 g erytrytolu
· 40 g mąki pszennej
· 80 ml wody
· 30 g szczypiorku
· 10 g sezamu
· 10 g oliwy z oliwek
· 7 g przyprawy do kurczaka
Sposób przygotowania
1. Dopraw mięso przyprawą do kurczaka i obtocz je w mące.
2. Ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej 80 ml wody z makaronu do szklanki. Następnie makaron odcedź i przelej zimną wodą.
3. Do dużej miski dodaj czerwoną pastę curry, wlej sos sojowy, sok z limonki, erytrytol, masło orzechowe, mleczko kokosowe oraz wodę z gotującego się makaronu. Całość wymieszaj.
4. Podsmaż na patelni z oliwą z oliwek paprykę przez 5-6 minut. Następnie zdejmij z patelni.
5. Wyłóż kurczaka na patelnię i smaż 6-7 minut, następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj paprykę, ugotowany makaron oraz gotowy sos. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Wyłóż porcję na talerz. Posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
PS. Jedna porcja posiada 676 kcal, w tym 40g białka, 20g tłuszczy i 85g węglowodanów.