Kuchnia tajska

Zupa Tom Kha z kurczakiem

Zupa Tom Kha z kurczakiem House of Asia

Przepis tajską zupę kokosową z kurczakiem. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a zarazem aromatyczna, słodka i delikatnie ostra. Smacznego!

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową w całości, liście kaffiru oraz posiekane: w pióra szalotkę, drobno imbir, czosnek w plasterki.
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, chili i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  4. Zupę dopraw sokiem z limonki oraz sosem rybnym.
Wróć do poprzedniej strony