Pad thai z krewetkami i tofu

Pad thai z krewetkami i tofu House of Asia

Jedno z najpopularniejszych tajskich dań, które można dostać na każdym rogu Bangkoku. Jego podstawą jest makaron ryżowy, a dodatkami tofu i krewetek. To eksplozja smaków i aromatów – klasyczny smak Tajlandii, którego każdy musi spróbować.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 10 surowych krewetek; obrane i oczyszczone
  • 150g tofu naturalnego; pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki pasty Pad Thai
  • 4 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 50 g kiełków fasoli mung
  • pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
  • garść liści kolendry; drobno pokrojone
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych; uprażone na suchej patelni
  • 2 łyżki oleju; do smażenia
  • 2 jajka
  • 2 ćwiartki limonki; do podania
  • chilli; do podania

 

Sposób przygotowania

  1. Makron ugotuj al dente i odsącz.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj pokrojone w kostkę tofu i podsmaż do zrumienienia.
  3. Następnie dodaj krewetki, smaż je aż nabiorą różowego koloru i zdejmij je z patelni.
  4. Dodaj pastę Pad Thai, sos rybny i cukier kokosowy, następnie wymieszaj.
  5. Wrzuć makaron. Po wymieszaniu odsuń wszystko na boki patelni i wbij jajko w sam środek. Przykryj makaronem i pozostałymi składnikami, poczekaj chwilę aż jajko się zetnie.
  6. Dołóż krewetki, kiełki i dokładnie wymieszaj z jajkiem z dna patelni, tak, żeby jajko pozostało w dużych kawałkach. 
  7. Pad thai nakładamy na talerze. Obok ułóż orzeszki, szczypior, chilli, kolendrę i ćwiartkę limonki.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI