Zupa miso z krewetkami i tofu

Zupa miso to tradycyjna japońska zupa samurajów! Głównym składnikiem dania jest pasta miso, która stanowi rodzaj bulionu. Danie to idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia i jest bardzo szybkie do przygotowania.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 10 minut

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżeczka wodorostów wakame
  • 100g pokrojonego w kostki tofu
  • 4 szt. krewetek
  • 4 liście kapusty bok choy
  • garść szczypiorku
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść pastę miso we wrzątku i dobrze wymieszaj.
  2. Następnie dodaj tofu, wodorosty wakame, rozmrożone krewetki i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i połóż połówki kapusty wewnętrzną stroną do dołu. Smaż przez 3-4 minuty na dość dużym ogniu po czym odwróć i smaż kolejne 2 minuty.
  4. Na koniec do zupy dodaj kapustę bok choy i szczypiorek do dekoracji.

Gotowe!

 

 

...

Polecane produkty

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI