
Tajska zupa z krewetkami i żółtym curry

Finalista programu MasterChef Tvn Mateusz Krojenka ma dziś dla Was kolejną pyszną propozycję na tajską zupę z krewetkami i żółtym curry. Zupa jest aromatyczna i rozgrzewającą – w sam raz na jesienne wieczory. Cały przepis zajmie Wam zaledwie 35 minut. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 35 min
Ostrość:
Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 15 g suszonych grzybów Mun
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 liście kaffiru
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 cm startego imbiru
- 10 krewetek
- ½ papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 mała papryczka chilli
- Szczypta soli
- Świeża kolendra
- Sok z i limonki
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 1 mała starta marchewka
- 30 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Do garnka wlewamy olej i smażymy na nim pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę przez około 3 min.
- Grzyby Mun moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 min. Następnie kroimy je i dodajemy do warzyw. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do garnka dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 min. po czym wlewamy bulion, dodajemy pastę curry i gotujemy 15 min.
- Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy jasny, mleczko kokosowe, obrane krewetki, chilli i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy 4 min.
- Po tym czasie nasza zupa tajska jest gotowa do podania. Na talerz nakładamy makaron ryżowy, zalewamy bulionem wraz z krewetkami. Smacznego!