Tajska zupa z krewetkami i żółtym curry

Zupa tajska z krewetkami i żółtym curry Mateusz Krojenka House of Asia

Finalista programu MasterChef Tvn Mateusz Krojenka  ma dziś dla Was kolejną pyszną propozycję na tajską zupę z krewetkami i żółtym curry. Zupa jest aromatyczna i rozgrzewającą – w sam raz na jesienne wieczory. Cały przepis zajmie Wam zaledwie 35 minut. Smacznego!

 

Liczba porcji:

2

Czas: 35 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 15 g suszonych grzybów Mun
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 liście kaffiru
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 cm startego imbiru
  • 10 krewetek
  • ½ papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała papryczka chilli
  • Szczypta soli
  • Świeża kolendra
  • Sok z i limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 mała starta marchewka
  • 30 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlewamy olej i smażymy na nim pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę przez około 3 min.
  2. Grzyby Mun moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 min. Następnie kroimy je i dodajemy do warzyw. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Do garnka dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 min. po czym wlewamy bulion, dodajemy pastę curry i gotujemy 15 min.
  4. Następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy jasny, mleczko kokosowe, obrane krewetki, chilli i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy 4 min.
  5. Po tym czasie nasza zupa tajska jest gotowa do podania. Na talerz nakładamy makaron ryżowy, zalewamy bulionem wraz z krewetkami. Smacznego!

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Czerwone curry z wieprzowiną. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI