Kokosowy pudding z tapioką i pulpą z guawy
Deser dla tych, którzy kochają zdrowe i nieziemsko smaczne słodkości. Bez białego cukru, bez laktozy, bez glutenu, wegański, pyszny! Dlaczego warto użyć właśnie tapiokę? Jest lekkostrawna, pożywna a przede wszystkim hipoalergiczna. Posiada neutralny smak i używana jest często do przygotowywania różnego rodzaju azjatyckich deserów.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 minut
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 17-19%
- 50 g cukru kokosowego
- 50 g mąki kokosowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok i otarta skórka z ½ limonki
- 200 ml pulpy z guawy
- 60 g tapioki perły
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej mleczko kokosowe i wsyp tapiokę. Całość gotuj na wolnym ogniu do uzyskania miękkości, od czasu do czasu mieszając.
- Cukier kokosowy, mąkę i olej utrzyj ze sobą i wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość piecz w 150 °C, przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Posypkę wystudź.
- Deser ułóż warstwowo w szklance w kolejności: tapioka skropiona sokiem z limonki, pulpa z guawy, posypka kokosowa. Deser udekoruj startą skórką limonki.