Poke bowl z makaronem Udon i kurczakiem w sezamie

Poke bowl – potrawa, która tradycyjnie składa się z gorącego ryżu, zimnej ryby oraz kolorowych warzyw i dodatków. Jej kompozycja sprawia, że na sam widok robisz się głodny. Składniki są układane w apetyczny i estetyczny sposób. Potrawa zyskała popularność na całym świecie i wiele modyfikacji.

Nasze poke bowl to właśnie inspiracja Fusion, w której rybę zastępuje kurczak, a ryż makaron udon. Smak potrawy dopełniają warzywa dostępne w każdej Polskiej kuchni czyli cebula, brokuły i marchew. Niezwykle proste danie, idealne na lunch.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 150 g makaronu udon
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka białego i czarnego sezamu
  • 20 g szpinaku
  • 60 g blanszowanego brokuła
  • 60 g marchewki, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka, zamarynowanej w soku z cytryny
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia

SOS

  • 2 łyżki czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sos ostrygowego

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.
3. Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytrny.
4. W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.
5. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Udon 300g House of Asia

Makaron Udon 300g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI