House of Asia
Poke bowl z łososiem teriyaki i mango House of Asia

Poke bowl z łososiem Teriyaki i mango

45 min.
2 porcje
łagodne
Ryba Łosoś Warzywa Ryż Japońska powyżej 30 minut

Marzy Ci się miska pełna dobroci? Wraz z foods quare przychodzimy z propozycją na poké bowl z łososiem w naszym pysznym sosie teriyaki.

4.7 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Poke bowl:

  • 300 g ryżu do sushi
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 100 g młodego imbiru
  • 250-300 g świeżego łososia
  • 200 g kimchi
  • 1 awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • ½ łyżeczki płatków koreańskiego chili gochugaru
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Posypka furikake:

  • 50 g białego sezamu
  • 25 g czarnego sezamu
  • 2 arkusze liści nori
  • 2 łyżeczki płatków bonito (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania

Posypka furikake

  1. Płaty nori podpraż przez chwilę na suchej patelni. Następie zdejmij i pokrusz.
  2. Czarny i biały sezam również podpraż i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Sezam, nori, sól oraz płatki bonito umieść w moździerzu i utrzyj na proszek tak, aby część sezamu pozostała w całości.

Poke bowl

  1. Łososia pozbaw skóry i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj sos teriyaki i wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny do zamarynowania.
  2. Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (minimum 3 razy), ocierając dłońmi ziarna o siebie.
  3. Ryż następnie przesyp do garnka, wlej 350 ml zimnej wody, przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez 10 minut. Następnie odstaw go na 15 minut pod przykryciem.
  5. Mango obierz i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj płatki gochugaru i wymieszaj.
  6. Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w długie paski.
  7. Ryż przełóż do dwóch miseczek i posyp solidną porcją furikake. Na ryżu ułóż pozostałe składniki (każdy osobno): łososia w sosie teriyaki, mango, awokado, marynowany imbir oraz kimchi. Łososia posyp posiekanym szczypiorkiem.
  8. Poke bowl podawaj od razu. Możesz je polać dodatkową porcją sosu teriyaki lub sriracha.

Tu kupisz nasze produkty