Makaron Udon z tofu i fasolką
Udon to gruby, pszenny makaron pochodzący z Japonii. W połączeniu z tofu i warzywami tworzy sycące danie idealne na prosty i szybki w przygotowaniu lunch.
Liczba porcji: 4
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 300 g makaronu udon
- 2 łyżeczki pasty miso
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka przyprawy kuchni chińskiej
- 2 łyżeczki sezamu prażonego
- 150 g tofu naturalnego
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 6 pieczarek pokrojonych w cząstki
- 100 g fasolki szparagowej zielonej ugotowanej
- 2 papryczki chilli drobno pokrojone
- 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojony
- 2 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj sos sojowy, papryczkę chili oraz 1/3 Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj we wcześniej przygotowanym sosie.
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, pieczarki oraz fasolkę. Dodaj pastę miso, pastę imbirową oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku przyprawą kuchni chińskiej.
- Gotowe danie podawaj ze świeżą kolendrą i sezamem.