Kuchnia japońska Przepisy

Japoński hot pot z makaronem udon i krewetkami

Przepis Japoński hot pot z makaronem udon i krewetkami House of Asia

Przepyszny hot pot z makaronem udon to tradycyjne jednogarnkowe danie azjatyckie.

Liczba porcji:

1

Czas: 25

Poziom:

Poziom:

Składniki

1/4 opakowania makaronu Udon
2 saszetki pasy miso
2 grzyby shitake, namoczone min 60 min
50 g brokułu (2 różyczki)
30 g marchewki (3 grube słupki)
60 g łososia (3 kawałki)
3 szt krewetka tygrysia
1 łyżeczka dymki posiekanej
1 łyżeczka posiekanych liści alg
1/2 łyżki oleju roślinnego
300 ml wody
Sól do smaku

Sposób przygotowania

1. W rondelku rozgrzej olej na średnim ogniu, włóż krewetki i łososia, posól, obsmaż 40 sekund z każdej strony, wyjmij i odłóż.
2. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia, dodaj brokuł, marchew i grzyby. Zmniejsz ogień, dodaj pastę miso i gotuj wolno 5 minut, nie doprowadzaj do wrzenia.
3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż do dużej miski.
4. Ułóż rybę i krewetki.
5. Zalej zupą z warzywami i udekoruj kawałkami Nori i dymką.

Wróć do poprzedniej strony