
Makaron udon z kurczakiem i grzybami shiitake

Liczba porcji:
1
Czas: 20 min
Poziom:
Łatwe
Poziom:
Łagodne
Składniki
- ¼ op makaronu udon
- 50 g kurczaka
- 50 g marchewki pokrojonej w cienkie słupki
- 15 g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie i gotowanych 20 min, pokrojonych w paski
- 15 g dymki pokrojonej w ukośne paski szerokości 0,5cm
- 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego
- 2 łyżeczki sosu teriyaki
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
Sposób przygotowania
- Makaron gotuj przez 3 min we wrzątku, a następnie odstaw.
- Kurczaka ugotuj w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy wyjmij z wody i poszarp na małe kawałki widelcami.
- Na patelni, średnio rozgrzanej, włóż czosnek, imbir i grzyby. Gdy czosnek będzie brązowy włóż makaron, dodaj sos teriyaki i sos sojowy, smaż 2 min.
- Dodaj kurczaka i dymkę, smaż kolejne 2 min.