Makaron udon z kurczakiem i grzybami shiitake

Sięgnijcie po pyszny przepis na makaron udon z kurczakiem. Do dania dodaliśmy aromatyczne grzyby shiitake, które nie tylko dodają wyrazistości smaku ale także są cennym źródłem witamy D. Do dzieła!

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Poziom trudności:
Łatwe

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1/2 op makaronu udon
  • 30 g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie i gotowanych 20 min, pokrojonych w paski
  • 4 łyżeczki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka pasty czosnek imbir chili
  • 100 g kurczaka
  • 100 g marchewki pokrojonej w cienkie słupki 
  • 30 g dymki pokrojonej w ukośne paski szerokości 0,5cm

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj przez 3 min we wrzątku, a następnie odstaw.
  2. Kurczaka ugotuj w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy wyjmij z wody i poszarp na małe kawałki widelcami.
  3. Na patelni, średnio rozgrzanej, włóż czosnek, imbir i grzyby. Gdy czosnek będzie brązowy włóż makaron, dodaj sos teriyaki i sos sojowy, smaż 2 min.
  4. Dodaj kurczaka i dymkę, smaż kolejne 2 min.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI