Kuchnia chińska

Makaron udon z kurczakiem i grzybami shiitake

Przepis Makaron udon z kurczakiem i grzybami shiitake

Liczba porcji:

1

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

¼ op makaronu udon
50g kurczaka
50g marchewki pokrojonej w cienkie słupki (julian)
15g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie i gotowanych 20 min, pokrojonych w paski
15g dymki pokrojonej w ukośne paski szerokości 0,5cm
1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego
2 łyżeczki sosu teriyaki
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj przez 3 min we wrzątku, a następnie odstaw.
  2. Kurczaka ugotuj w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy wyjmij z wody i poszarp na małe kawałki widelcami.
  3. Na patelni, średnio rozgrzanej, włóż czosnek, imbir i grzyby. Gdy czosnek będzie brązowy włóż makaron, dodaj sos teriyaki i sos sojowy, smaż 2 min.
  4. Dodaj kurczaka i dymkę, smaż kolejne 2 min.
Wróć do poprzedniej strony