Makaron udon z kurczakiem i grzybami shiitake

Sięgnijcie po pyszny przepis na makaron udon z kurczakiem. Do dania dodaliśmy aromatyczne grzyby shiitake, które nie tylko dodają wyrazistości smaku ale także są cennym źródłem witamy D. Do dzieła!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3.1 / 5. Ilość głosów: 20

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1/2 op makaronu udon
  • 30 g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie i gotowanych 20 min, pokrojonych w paski
  • 4 łyżeczki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka pasty czosnek imbir chili
  • 100 g kurczaka
  • 100 g marchewki pokrojonej w cienkie słupki 
  • 30 g dymki pokrojonej w ukośne paski szerokości 0,5cm

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj przez 3 min we wrzątku, a następnie odstaw.
  2. Kurczaka ugotuj w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy wyjmij z wody i poszarp na małe kawałki widelcami.
  3. Na patelni, średnio rozgrzanej, włóż czosnek, imbir i grzyby. Gdy czosnek będzie brązowy włóż makaron, dodaj sos teriyaki i sos sojowy, smaż 2 min.
  4. Dodaj kurczaka i dymkę, smaż kolejne 2 min.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI