Udka w sosie miodowo-imbirowym z makaronem Mie

Spróbuj niezwykle aromatycznej potrawy z chińską nutą. Wraz z Praktykulinarnymi mamy dla Was prosty i szybki przepis z naszym topowym sosem sojowym i makaronem mie, który przygotujesz w błyskawicznym tempie. Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Beata– Kliknij tutaj

 

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 10 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

  • 100 ml sosu sojowego jasnego 
  • 250 g makaronu Mie
  • 8 szt. (z kością i skórą) ok. 1 kg Udka kurczaka 
  • 1-1,5 łyżki oleju
  • 6-8 cm imburu
  •  6 ząbków czosnku
  • 1 szt. mała papryczka chili 
  • 3 szt. gwiazdek anyżu
  • 3 łyżki miodu
  • 300 ml wody 
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • Sezam uprażony do podania

Sposób przygotowania

1. Imbir obierz, pokrój na nieduże kawałki. Ząbki czosnku przetnij na pół, chili potnij na krążki.
2. W garnku rozgrzej olej, ułóż udka skórą do dołu. Podsmaż. Obróć, kiedy skóra się przyrumieni. Następnie podsmaż z drugiej strony i przełóż z garnka na talerz.
3. Tłuszcz ze smażenia wylej. Przetrzyj garnek papierowym ręcznikiem.
4. Wlej wodę (300 ml), dodaj sos sojowy, pokrojony imbir, czosnek i chili. Wrzuć gwiazdki anyżu. Zagotuj i włóż podsmażone udka z kurczaka. Przykryj częściowo, żeby para mogła swobodnie uchodzić. Gotuj przez ok. 50 minut.
5. Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa zagotuj wodę na makaron. Wrzuć makaron, gotuj przez 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą.
6. Przygotuj patelnię, wlej 2 chochelki sosu z duszenia kurczaka, wrzuć makaron i szczypior, podsmaż razem przez chwilę. Nałóż na talerz, dodaj po 2 udka z kurczaka, posyp sezamem.

TIP Makaron możesz podsmażyć nie tylko ze szczypiorem. Dorzuć na patelnię marchew, kapustę pekińską, paprykę.

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI