Udka w sosie miodowo-imbirowym z makaronem Mie Praktykulinarni

Spróbuj niezwykle aromatycznej potrawy z chińską nutą. Wraz z Praktykulinarnymi mamy dla Was prosty i szybki przepis z naszym topowym sosem sojowym i makaronem mie, który przygotujesz w błyskawicznym tempie. Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Beata– Kliknij tutaj

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 10 min.

Ostrość:

Składniki

  • 100 ml sosu sojowego jasnego 
  • 250 g makaronu Mie
  • 8 szt. (z kością i skórą) ok. 1 kg Udka kurczaka 
  • 1-1,5 łyżki oleju
  • 6-8 cm imburu
  •  6 ząbków czosnku
  • 1 szt. mała papryczka chili 
  • 3 szt. gwiazdek anyżu
  • 3 łyżki miodu
  • 300 ml wody 
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • Sezam uprażony do podania

Sposób przygotowania

1. Imbir obierz, pokrój na nieduże kawałki. Ząbki czosnku przetnij na pół, chili potnij na krążki.
2. W garnku rozgrzej olej, ułóż udka skórą do dołu. Podsmaż. Obróć, kiedy skóra się przyrumieni. Następnie podsmaż z drugiej strony i przełóż z garnka na talerz.
3. Tłuszcz ze smażenia wylej. Przetrzyj garnek papierowym ręcznikiem.
4. Wlej wodę (300 ml), dodaj sos sojowy, pokrojony imbir, czosnek i chili. Wrzuć gwiazdki anyżu. Zagotuj i włóż podsmażone udka z kurczaka. Przykryj częściowo, żeby para mogła swobodnie uchodzić. Gotuj przez ok. 50 minut.
5. Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa zagotuj wodę na makaron. Wrzuć makaron, gotuj przez 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą.
6. Przygotuj patelnię, wlej 2 chochelki sosu z duszenia kurczaka, wrzuć makaron i szczypior, podsmaż razem przez chwilę. Nałóż na talerz, dodaj po 2 udka z kurczaka, posyp sezamem.

TIP Makaron możesz podsmażyć nie tylko ze szczypiorem. Dorzuć na patelnię marchew, kapustę pekińską, paprykę.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI