Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami shiitake

Uwaga, mamy coś dla fanów ostro-kwaśnych smaków. Czarna Wisienka zainspirowana kuchnią syczuańską stworzyła przepis na nietuzinkową zupę z dodatkiem aromatycznych grzybów shiitake i pędów bambusa. Jesteście ciekawi, co z tego wyszło? Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Czarna Wisienka – Kliknij tutaj

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 31

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Grzyby Shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aby zmiękły, po czym pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Na oleju podsmaż przez 2 minuty drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, pokrojoną w piórka szalotkę i mąkę ziemniaczaną.
  3. Dodaj pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, paprykę oraz marchewkę, grzyby Shiitake wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej sos sojowy jasny, ocet i bulion. Gotuj całość przez 15 min.
  4. Zupę podawaj z pędami bambusa, szczypiorem, olejem z sezamu i sezamem.

TIP Zamiast kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu.

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI