Kuchnia chińska

Makaron soba z dynią i grzybami shiitake

Liczba porcji:

1

Czas: 10 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

¼ op makaronu soba
100g dyni hokkaido, pokrojonej na kawałki 1cm na 2cm
15g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie minimum 60 min i pokrojonych w paski
15g dymki pokrojonej w ukośne paski szerokości 0,5cm
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
Olej roślinny do smażenia
Pieprz do smaku
Biały sezam do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Dynię włóż do wrzącej wody i gotuj 4 min, wyjmij i odstaw.
  2. Makaron włóż na wrzącą wodę, gotuj 3 min, odstaw.
  3. Na rozgrzaną patelnię włóż imbir, grzyby i dynię, smaż 1 minutę.
  4. Dodaj makaron i sos sojowy, smaż kolejne 2 minuty.
  5. Dodaj dymkę, dopraw pieprzem. Podawaj udekorowane białym sezamem.
Wróć do poprzedniej strony