Zupa Kimchi Jjigae
Rozgrzewająca, kwaśno – ostra zupa z kimichi to idealna pozycja do zimowego menu. Jeśli uwielbiasz kimchi i zawsze masz je w domu niczym prawdziwy Koreańczyk, całe danie przygotujesz w zaledwie 25 minut.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
ostre
Składniki
2-3 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
1 saszetka Pasty Kimchi lub 50 g Sosu Kimchi House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Pasty Gochujang z papryczek chili Sempio
2 szklanki pokrojonego w kostkę kimchi
1 szklanka soku z kimchi
16 obranych krewetek
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
50 g marchewki pokrojonej w cienkie zapałki
50 g białej rzepy pokrojonej w cienkie zapałki
1 cebula pokrojona w kostkę
Olej do smażenia
1 pęczek zielonej dymki drobno pokrojonej
Sposób przygotowania
1. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, pastę z czosnku, imbiru i chili, rzepę, marchewkę, smaż na średnim ogniu 3 minuty cały czas mieszając.
2. Następnie dodaj kimchi, pastę gochujang oraz pastę lub sos kimchi, duś całość przez 2-3 minuty, wlej sok z kimchi oraz bulion, doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
3.Krewetki smaż na oleju, po minucie z każdej strony.
4.Do misek nałóż krewetki, wlej zupę, pod koniec dodaj dymkę i dopraw sosem sojowym.