Tatar z tuńczyka z sałatką z mango

Poznajcie przepis z facebookowego wyzwania dla Naszego Szefa kuchni. Jedna z naszych obserwatorek wyzwała naszego szefa do stworzenia tataru z tuńczyka wraz z lekką sałatką. Ten przepis to istne smakowe szaleństwo.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Tatar:

1 łyżka Mango chutney House of Asia

1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia

1 łyżka Soku z limonki House of Asia

200 g steka ze świeżego tuńczyka

10 świeżych malin

1 awokado odmiany hass pokrojone w drobną kostkę

1/2 czerwonej cebuli drobno pokrojonej

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry

Sól i pieprz czarny do smaku

 

Sałatka i sos mango:

1 łyżka Octu ryżowego House of Asia

1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia

1 łyżka Soku z limonki House of Asia

3 łyżki Pulpy mango QF Quality Food

1/2 mango pokrojonego w długie cienkie paski

1/2 ogórka pokrojonego w długie cienkie paski

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry

1/2 łyżeczki płatków chili

1 łyżka przegotowanej wody

Sól, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania

1.       Tuńczyka pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku sosem ostrygowym, sojowym oraz olejem sezamowym, dodaj odrobinę pieprzu, cebulę, maliny i całość delikatnie wymieszaj.

2.       Do pokrojonego awokado dodaj sok z limonki, kolendrę, sól i wymieszaj.

3.       Przygotuj sałatkę: ogórka i mango przełóż do miski, dodaj kolendrę, dodaj olej sezamowy, ocet, płatki chili, sól, pieprz i wymieszaj.

4.       Pulpę mango wymieszaj z sokiem z limonki i wodą.

5.       Na talerzu połóż okrągłą foremkę, nałóż w pierwszej kolejności awokado, a następnie tatar i delikatnie ją zdejmij, tak aby całość się nie rozpadła. Talerz udekoruj wcześniej przygotowanym sosem mango.

6.       Gotowe danie podawaj z sałatką z mango, chutneyem mango i całość posyp kolendrą.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Sok z limonki 250ml House of Asia

Sok z limonki 250ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165g

Nowość
Bestseller
Olej z prażonego sezamu 150ml House of Asia

Olej z prażonego sezamu 150ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI