California maki z krewetką w tempurze
Macie ochotę na pyszne i sushi? Sięgnijcie po nasz przepis na California maki sushi. Dzięki naszej panierce do tempury z łatwością przygotujecie chrupiące krewetki. Do dzieła!
Liczba porcji: 1
Czas: 15 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
120 g Ryżu do sushi House of Asia
1 Liść Nori alg morskich House of Asia
½ łyżeczki Sezamu czarnego House of Asia
½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia
½ opakowania Tempura panierka 150g
Ulubione warzywa pocięte w słupki, np. marchewka, wydrążony ogórek lub awokado w plastrach
1 łyżka majonezu
Olej do smażenia
Sos Teriyaki lub Słodki sos sojowy House of Asia
Sos sojowy do sushi Premium House of Asia
Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. W garnku rozgrzej olej. Ciasto na tempurę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Obrane krewetki nabijaj na wykałaczki, aby się wyprostowały, następnie zanurz w tempurze i smaż, aż się zarumienią. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
3. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i rozłóż na nim ryż zostawiając około 2 centymetry marginesu z jednej strony.
4. Ryż posyp białym i czarnym sezamem, a następnie odwróć na drugą stronę tak, aby ryż dotykał maty, a nori było na wierzchu.
5. Nori wzdłuż, na środku posmaruj majonezem, ułóż warzywa, krewetkę, następnie pozostawiony margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.
6. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosami według preferencji, imbirem oraz wasabi.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.