Kurczak gotowany na parze w parowniku bambusowym
Sięgnij po przepis na niezwykle soczystego i lekkostrawnego kurczaka, ugotowanego na parze. Tak, to możliwe! Marynata stworzona z sosu sojowego i ostrygowego jest kluczem do idealnie przyrządzonego kurczaka.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżeczka pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 6-8 suszonych grzybów Shiitake (wcześniej namoczonych)
- Kilka kropel oleju sezamowego
- 675 g pokrojonego na kawałki kurczaka (podudzia lub skrzydełka)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kurczaka zamarynuj w cukrze, sosie sojowym, sosie ostrygowym i mące kukurydzianej przez 15 minut. Odciśnij grzyby z nadmiaru wody, wyrzuć twarde łodygi i cienko poszatkuj.
- Ułóż kawałki kurczaka na talerzu, na wierzchu umieść grzyby i pastę z imbiru. Przypraw solą, pieprzem i olejem sezamowym. Wstaw talerz do rozgrzanego steamera i gotuj na dużym ogniu przez 20 minut. Podawaj na gorąco.