Barszcz czerwony z grzybami Shiitake

Odmień swój wigilijny barszcz czerwony i dodaj do niego pachnących grzybów Shiitake. Jego smak z pewnością zachwyci i będzie miłym wspomnieniem.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 56

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min

Ostrość:
Lekko pikantne

Składniki

60 g Grzybów Shiitake suszonych House of Asia

3-4 łyżki Bezglutenowego sosu sojowego jasnego House of Asia

4 łyżki Octu ryżowego House of Asia

2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół

2 l wody

2 kg buraków

1 średni seler

2 jabłka (najlepiej kwaśne)

2 cebule przekrojone na pół

5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

10 ziaren pieprzu czarnego

2 goździki

2 łyżki suszonego majeranku

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.

2. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienkie plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy. 

3.Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

4.Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.

TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.

TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu 

buraczanego. 

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI