Tajskie naleśniki z budyniem i malinami

Aby naleśniki były miękkie i puszyste dodaj do ciasta mleczko kokosowe House of Asia. To sekret naszego Szefa Kuchni, który zawsze się sprawdza.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 50

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

250 g Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia

100 g Sosu słodko pikantnego Mango Chutney House of Asia

1 opakowanie budyniu śmietankowego

250 ml wody

100 g malin

Kilka listków mięty do dekoracji 

Cukier puder do posypania

Oliwa z oliwek do smażenia

 

Ciasto:

1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia

1 szklanka wody

2 szklanki mąki

4 jajka

150 g rozpuszczonego masła

Szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.   

2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 

3. Przygotuj budyń: połącz ½ ilości wody z budyniem i dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleczko kokosowe z pozostałą ilością wody, a gdy się zagotuje dodaj budyń i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia i przykryj folią spożywczą. 

4. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż łyżeczkę chutney’a mango oraz łyżkę budyniu, dodaj kilka malin i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i smaż z każdej strony po 2 minuty. 

5. Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą oraz pozostałym chutney’em mango. 

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI