Dorada duszona z warzywami i imbirem marynowana w sosie sojowym

Dorada duszona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami, imbirem i sosem sojowym to klasyczny przepis kuchni chińskiej. Dorada doceniania jest nie tylko za wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne, ale także za walory smakowe. Jest bogata w witaminy B6 i B12, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu krwionośnego i nerwowego. Kluczowym składnikiem dania jest sos sojowy jasny, który nada nutę orientalnego charakteru.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 45

Ostrość:

Składniki

• 1 dorada, oprawiona i bez łusek
• 2 łyżki marynowanego imbiru, posiekany
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 duży ząbek czosnku, posiekany
• 150 g mrożonej włoszczyzny
• 1 mała cebula, pokrojona w piórka
• 1 puszka pomidorów
• 1 łyżka oleju roślinnego,do smażenia
• sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1. Rybę nafaszeruj mieszanką 1 łyżeczki imbiru, soli i pieprzu.
2. Następnie natnij delikatnie skórę ryby i polej sosem sojowym (po 1/2 łyżki z każdej strony). Pozostaw w chłodnym miejscu na 15 minut.
3. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek, cebulę i imbir Dodaj włoszczyznę i smaż 4 minuty.
4. Dodaj pomidory, duś pod przykryciem 5 minut
5. Połóż rybę na warzywach, przykryj i duś na małym ogniu 15 min.
6. Jeśli będzie mało sosu wlej niewielką ilością wody, tak by warzywa się nie przypaliły.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI