Dorada duszona z warzywami i imbirem marynowana w sosie sojowym

Dorada duszona z warzywami i imbirem marynowana w sosie sojowym przepis House of Asia

Dorada duszona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami, imbirem i sosem sojowym to klasyczny przepis kuchni chińskiej. Dorada doceniania jest nie tylko za wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne, ale także za walory smakowe. Jest bogata w witaminy B6 i B12, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu krwionośnego i nerwowego. Kluczowym składnikiem dania jest sos sojowy jasny, który nada nutę orientalnego charakteru.

Liczba porcji:

1

Czas: 45

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Składniki

• 1 dorada, oprawiona i bez łusek
• 2 łyżki marynowanego imbiru, posiekany
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 duży ząbek czosnku, posiekany
• 150 g mrożonej włoszczyzny
• 1 mała cebula, pokrojona w piórka
• 1 puszka pomidorów
• 1 łyżka oleju roślinnego,do smażenia
• sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1. Rybę nafaszeruj mieszanką 1 łyżeczki imbiru, soli i pieprzu.
2. Następnie natnij delikatnie skórę ryby i polej sosem sojowym (po 1/2 łyżki z każdej strony). Pozostaw w chłodnym miejscu na 15 minut.
3. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek, cebulę i imbir Dodaj włoszczyznę i smaż 4 minuty.
4. Dodaj pomidory, duś pod przykryciem 5 minut
5. Połóż rybę na warzywach, przykryj i duś na małym ogniu 15 min.
6. Jeśli będzie mało sosu wlej niewielką ilością wody, tak by warzywa się nie przypaliły.

Polecane produkty

 

Polecane przepisy

 
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI