Kuchnia chińska Przepisy

Dorada duszona z warzywami i imbirem marynowana w sosie sojowym

Dorada duszona z warzywami i imbirem marynowana w sosie sojowym przepis House of Asia

Dorada duszona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami, imbirem i sosem sojowym to klasyczny przepis kuchni chińskiej. Dorada doceniania jest nie tylko za wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne, ale także za walory smakowe. Jest bogata w witaminy B6 i B12, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu krwionośnego i nerwowego. Kluczowym składnikiem dania jest sos sojowy jasny, który nada nutę orientalnego charakteru.

Liczba porcji:

1

Czas: 45

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Składniki

• 1 dorada, oprawiona i bez łusek
• 2 łyżki marynowanego imbiru, posiekany
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 duży ząbek czosnku, posiekany
• 150 g mrożonej włoszczyzny
• 1 mała cebula, pokrojona w piórka
• 1 puszka pomidorów
• 1 łyżka oleju roślinnego,do smażenia
• sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1. Rybę nafaszeruj mieszanką 1 łyżeczki imbiru, soli i pieprzu.
2. Następnie natnij delikatnie skórę ryby i polej sosem sojowym (po 1/2 łyżki z każdej strony). Pozostaw w chłodnym miejscu na 15 minut.
3. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek, cebulę i imbir Dodaj włoszczyznę i smaż 4 minuty.
4. Dodaj pomidory, duś pod przykryciem 5 minut
5. Połóż rybę na warzywach, przykryj i duś na małym ogniu 15 min.
6. Jeśli będzie mało sosu wlej niewielką ilością wody, tak by warzywa się nie przypaliły.

Wróć do poprzedniej strony